Mobiili käytettävyystestaus / Mobile usability testing laboratory

English summary at the bottom.

Ratkaisu mobiiliin käytettävyystestaukseen

Mobiilipalveluiden käytettävyystestaus kenttäolosuhteissa on tullut yhä tärkeämmäksi kilpailutekijäksi tutkimuksessa ja yrityksissä. Käytön ymmärtämiseksi ei riitä haastattelut tai logi-nauhoitus, on myös nauhoitettava liikkuvan käyttäjän vuorovaikutus mobiililaitteen kanssa ja ympäristön kanssa. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin kehittämä monikameralaitteisto mahdollistaa yhä realistisemmat ja pitkäkestoisemmat käytettävyyden kenttätutkimukset.

Kolmannen sukupolven laitteisto yhdistää useiden käyttäjän päälle puettavien kameroiden lisäksi langattomasti lähetettyä kuvaa kokeenjohtajan kantamasta kamerasta sekä ympäristöön laitetuista kameroista. Laitteisto on aikaisempia kevyempi, kestävämpi, monipuolisempi ja pitkäkäyttöisempi.

Aikaisemmat mobiilit monikameraratkaisut on rakennettu käyttäjän päälle puettuun reppuun, jonka kokonaispaino on noin 4-5 kiloa. Reppuratkaisusta pyrittiin eroon, koska se painaa ja estää istumisen.

Uusi järjestelmä painaa vähemmän; käyttäjän päälle puettavan laitteiston osuus on noin kilon painoinen ja se voidaan laittaa kokonaisuudessaan pieniin vyölle tuleviin taskuihin. Taskujen ja kameroiden ergonomiaan on panostettu ja laitteiston kantaminen on vähemmän kuormittavaa. Laitteisto integroi signaalin ympäristön kameroista ja kokeenjohtajan kameroista reaaliaikaisesti nauhoitteeseen. Koko laitteisto toimii pidempään ilman akkujen vaihtamista, mikä mahdollistaa pitkäaikaisemmat tutkimukset ilman kokeenjohtajan läsnäoloa. Näin laitteisto mahdollistaa aikaisempaa realistisemmat ja pitkäaikaisemmat tutkimukset.

Järjestelmän ydin perustuu uusiin pienikokoisiin videovalvontakomponentteihin, kuten miniatyrisoituun nelikuvajakajaan, joka painaa noin 60 grammaa entisen puolen kilon sijasta. Myös komponenttien virrankulutus on pienentynyt melkein kymmenesosaan parin vuoden takaisesta. Siksi järjestelmässä voidaan käyttää virtalähteenä litiumaristojen sijaan myös normaaleja NiMH paristoja. Laitteisto painaa ilman paristoja ja kameroita joitakin satoja grammoja ja normaalissa reilun 4 tunnin tallennuksen akku- ja kameravarustuksessa yhden kilon. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa laitteeseen on tarkoitus integroida mobiili silmäliikekamera.

Tutkimusta on rahoittanut Emil Aaltosen Säätiö ja EU FP6 -projekti PASION.


Kuva 1. Käyttäjän päälle puettava vyö painaa alle 1 kg.


Kuva 2. Kännykkään kiinnitettävät kamerat kuvaavat käyttäjän kasvoja sekä laitetta.


Kuva 3. Ympäristöön laitettuja seurantakameroita voidaan käyttää. Kun käyttäjä liikkuu rakennuksessa, laitteisto nappaa lähimmän signaalin sen voimakkuuden perusteella. Vaihtoehtoisesti kokeenjohtaja voi kuvata käsivaralta liikkuvaa käyttäjää.


Kuva 4. Kaaviokuva järjestelmästä.


Kuva 5. Käyttäjän päällä kannettava laitteisto kokonaisuudessaan.


Kuva 6. Minikamera.


Kuva 7. Digitaalinen videokuva yhdistetään reaaliaikaisesti kaikista signaaleista korkealaatuisen kuvanjakajan avulla.


Kuva 8. Kokeenjohtajan olkalaukussa on monitori, josta voi seurata langattomasti käyttäjän videokuvaa. Ei pakollinen osa.


Kuva 9. Mobiili latausasema.

 

Yhteystiedot

Antti Oulasvirta (kotisivu)

Tuomo Nyyssönen, 045-1245471

 


English Summary

The earlier system is going to be published in:

Oulasvirta, A. & Nyyssönen, T. (2009). Flexible hardware configurations for mobile usability testing. Journal of Usability Studies.

 Key properties of the new system:

  • Lighter weight (~1 kg)
  • More cameras: Supports a combination of user-worn and environmental cameras
  • Compact: Physically smaller
  • More comfortable to wear: Fits a belt (can be built to a backpack)
  • Real-time monitoring and quality control option
  • Increased operational duration (4-5 hours)

Contact:

Antti Oulasvirta (homepage)

Tuomo Nyyssönen


Last updated on 18 Dec 2008 by WWW administrator - Page created on 14 Nov 2008 by Antti Oulasvirta