Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin tutkijoiden mukaan ihmiset löytävät luontevasti keinoja hallita yksityisyyttään verkon yhteisösivustoilla.
Facebookissa ja muilla vastaavilla sivustoilla sivun käyttäjän tutut eri elämänpiireistä voivat nähdä samoja viestejä. Esimerkiksi käyttäjän Facebook-ystäväksi hyväksymä esimies voi nähdä lähiystävien kanssa vaihdettavat viestit.
Tutkijat Airi Lampinen, Sakari Tamminen ja Antti Oulasvirta löysivät tieteellisessä tutkimuksessaan kuusi tapaa, joilla Facebook-käyttäjät ratkovat tällaisia tilanteita.
Facebook-käyttäjät varovat kirjoittamasta tilaviesteihinsä asioita, joita he eivät halua kaikkien näkevän. Yksityisyyttä hallitaan siirtämällä viestiliikennettä julkisilta seiniltä yksityisiksi viesteiksi.
Kun yhteyttä pidetään suljettujen ryhmien kautta, viestit jäävät piiloon ulkopuolisilta. Tutkimuksessa haastatellut käyttäjät kokivat voivansa viestiä vapaammin myös hyväksymällä Facebook-kavereiksi ystäviä vain rajatusti tai määrittelemällä omat ystäväryhmät tarkemmin.
Tutkimuksen tuloksissa korostuu vastavuoroisen luottamuksen merkitys. Osa käyttäjistä oli yksinkertaisesti päättänyt luottaa siihen, etteivät muut käytä jaettua tietoa haitallisesti.
Koska käyttäjä ei voi toisaalta suoraan valvoa, mitä häneen liittyvää muut julkaisevat sivustolla, myös muiden huomioiminen on tärkeää. Käyttäjät varovat julkaisemasta sivustolla sellaista tietoa, jonka toiset käyttäjät voisivat kokea haitallisena tai harmillisena.
- Ihmiset suojelevat niin omaa kuin toistenkin yksityisyyttä luontevasti, usein lähes huomaamattaan. Tämän toiminnan tueksi yhteisösivustoille tarvitaan helppokäyttöistä, sivuston muuhun käyttöön limittyvää yksityisyydenhallintaa, toteaa tutkija Airi Lampinen.
Verkostoyhteiskunta on yksi Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin tutkimusalueista. HIIT on Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimuslaitos, joka tekee tietotekniikan perus- ja strategista tutkimusta.
Lisätietoja:
Tutkija Airi Lampinen
p. 050 301 6971
etunimi.sukunimi@hiit.fi
Last updated on 14 Dec 2009 by WWW administrator - Page created on 20 Apr 2009 by Visa Noronen